Dossier Crisis Oekraïne

Wordt Oekraïne NAVO-lidstaat?

"Op de NAVO-top in Wales, volgende week donderdag en vrijdag, wordt beslist op welke manier de samenwerking met Oekraïne wordt opgedreven." Dat zei NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen vrijdag na de bijeenkomst van de Oekraïne-commissie van de NAVO.

Rasmussen was bijzonder scherp voor Rusland in zijn korte speech. "Ondanks de holle ontkenningen van Moskou is het nu duidelijk dat Russische troepen en Russisch materieel illegaal de grens met Oekraïne hebben overgestoken", zei de secretaris-generaal. "Dit is geen geïsoleerde actie, maar deel van een gevaarlijk patroon om Oekraïne te destabiliseren als soevereine staat."

Rusland blijft ook de separatisten bevoorraden, onder meer met tanks en raketlanceerders, gaf Rasmussen aan. "Rusland heeft gevuurd op Oekraïne, van in eigen land, maar ook van binnen Oekraïne. Rusland heeft bovendien nog duizenden troepen klaar staan bij de grens."  De NAVO-topman had het over een flagrante overtreding van de soevereiniteit van het land en veroordeelt de houding van Rusland krachtig.

In Wales zal volgende week ook de Oekraïense president Petro Porosjenko aanwezig zijn. Daar wordt besloten op welke manier de samenwerking zal worden opgedreven. In tussentijd werden vier fondsen opgericht om het Oekraïense leger te moderniseren. Verschillende lidstaten hebben al toegezegd daarin te storten.  Rasmussen gaf ten slotte ook aan dat een toetreding van Oekraïne tot de NAVO mogelijk blijft.