Dossier Strijd tegen IS

IS publiceert nieuwe onthoofdingsvideo

De Islamitische Staat (IS) heeft opnieuw een video gepubliceerd waarin te zien is hoe een gijzelaar wordt onthoofd. Dit keer zou het gaan om een Koerdische gevangene. Met deze video wil IS een waarschuwing geven aan tegenstanders van de moslimextremisten. Dat meldt de BBC.

In de video, Message in Blood genaamd, zijn vijftien mannen te zien in oranje overalls. Naar verluidt gaat het om Koerdische gevangen. Een van hen wordt uit de groep gehaald en onthoofd net voor de belangrijkste moskee in Mosoel, de tweede grootste stad in Irak. Volgens videoanalisten probeert IS hiermee duidelijk te provoceren. Ze willen tonen dat ze de volledige controle hebben over de stad. 

IS waarschuwt ook dat er nog meer gijzelaars worden vermoord als de Koerden de Amerikaanse troepen blijven steunen. In het filmpje worden ook beelden getoond van de Amerikaanse president Barack Obama en John Kerry, minister van Buitenlandse Zaken. 

Vorige week verspreidde IS ook al een video waarin de Amerikaanse journalist James Foley werd onthoofd. 

Gisteren gaf president Obama nog een persconferentie. Daarin sprak hij duidelijke taal. "We moeten de kanker van IS uitroeien."

Foto: BBC