Dossier Crisis Oekraïne

VS gaan niet in Oekraïne ingrijpen

President Obama heeft gisteren een verklaring afgelegd over de situatie in Oekraïne. Daarin was hij heel duidelijk over de rol van Rusland. “Rusland is verantwoordelijk voor het geweld in Oekraïne”, zei Obama.

“Daar zijn Angela Merkel en ik het over eens. De rebellen worden gefinancierd, getraind en gesteund door Rusland. Ze hebben de soevereniteit van Oekraïne meerdere malen geschonden. Dat kan heel de wereld zien.” Maar de Verenigde Staten gaan militair niet ingrijpen om het conflict op te lossen.

 

“Nog nooit zo geïsoleerd sinds Koude Oorlog”

“Rusland is door onze sancties nooit zo geïsoleerd geweest sinds de Koude Oorlog. Maar vraagt om nieuwe sancties door zijn eigen acties. De Russische economie gaat achteruit door de Amerikaanse en Europese sancties en zal nog verder getroffen worden.”

“Op de NAVO-top in Groot-Brittannië zullen we bekijken welke extra sancties tegenover Rusland genomen kunnen worden. Wij zijn vastberaden om onze NAVO-partners bij te staan. Volgende maand komt de Oekraïense president Porosjenko op bezoek in het Witte Huis, en dan zullen we bespreken wat Amerika kan doen om zijn land te steunen.”

Bekijk ook:

Bekijk meer video's van vtmnieuws op