Dossier Strijd tegen IS

Obama: "Moeten kanker IS uitroeien"

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vanavond een persconferentie gegeven over de situaties in Irak en Oekraïne. Daarbij sluit hij extra acties tegen de Islamitische Staat en extra sancties tegenover Rusland niet uit. Voor Obama is Rusland verantwoordelijk voor het geweld in Oekraïne.

Kerry op zoek naar coalitie in Midden-Oosten

“In Irak blijven onze troepen luchtaanvallen uitvoeren, zoals ik die bevolen heb”, zei Obama over de huidige acties in Irak. “De terroristen van IS verliezen terrein en worden getroffen, maar onze acties moeten in een regionale aanpak passen. Daarom is er snel een Iraakse regering nodig die voor de veiligheid in Irak kan zorgen.”

Obama maakte ook bekend dat minister van Buitenlandse Zaken John Kerry naar het Midden-Oosten zal reizen om een coalitie te vormen tegen de  Islamitische Staat. “IS vormt een direct gevaar voor de mensen in Irak en de omgeving. Daarom hebben we regionale partners nodig om deze bedreiging aan te pakken. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zal naar de regio reizen om partners te zoeken om deze kanker uit te roeien.”

“Rusland verantwoordelijk voor geweld in Oekraïne”

Ook over de situatie in Oekraïne legde president Obama een verklaring af. Daarin was hij heel duidelijk over de rol van Rusland. “Rusland is verantwoordelijk voor het geweld in Oekraïne”, zei Obama.

“Daar zijn Angela Merkel en ik het over eens. De rebellen worden gefinancierd, getraind en gesteund door Rusland. Ze hebben de soevereniteit van Oekraïne meerdere malen geschonden. Dat kan heel de wereld zien.”

“Nog nooit zo geïsoleerd sinds Koude Oorlog”

“Rusland is door onze sancties nooit zo geïsoleerd geweest sinds de Koude Oorlog. Maar vraagt om nieuwe sancties door zijn eigen acties. De Russische economie gaat achteruit door de Amerikaanse en Europese sancties en zal nog verder getroffen worden.”

“Op de NAVO-top in Groot-Brittannië zullen we bekijken welke extra sancties tegenover Rusland genomen kunnen worden. Wij zijn vastberaden om onze NAVO-partners bij te staan. Volgende maand komt de Oekraïense president Porosjenko op bezoek in het Witte Huis, en dan zullen we bespreken wat Amerika kan doen om zijn land te steunen.”