MH370 negeerde mogelijk vluchtplan

Het toestel van de luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines dat in maart is verdwenen, is mogelijk vroeger naar het zuiden gevlogen, tegen het vluchtplan in, dan gedacht. Dat maakte Australië donderdag bekend.

De bevindingen komen uit een verfijnd onderzoek van satellietgegevens. "Het zoekgebied blijft hetzelfde, maar bepaalde nieuwe informatie suggereert dat zones meer naar het zuiden, binnen het zoekgebied, interessant en prioritair zijn", deelde de Australische vicepremier Warren Truss mee.

De Boeing van Malaysia Airlines verdween op 8 maart met 239 mensen aan boord, kort na het opstijgen in Kuala Lumpur. Het toestel was op weg naar Peking, maar veranderde radicaal van koers. Eerst vloog het toestel naar het westen, dan naar het zuiden. Geen enkel spoor van het vliegtuig is teruggevonden.

De verklaring van Truss valt samen met de ondertekening van een memorandum tussen Australië en Maleisië over de organisatie van de volgende fase in de onderzeese zoektocht. Die moet de komende weken opstarten. Het gaat om een zoekgebied van 60.000 vierkante kilometer. Volgens Warren Truss zijn de specialisten er nog steeds van overtuigd dat het vliegtuig door brandstoftekort neergestort is in het zuiden van de Indische Oceaan.