Dossier Strijd tegen IS

Moeder smeekt IS om vrijlating zoon

Shirley Sotloff, de moeder van Steven Sotloff, heeft in een videoboodschap gericht aan de leider van de Islamitische Staat gesmeekt om de vrijlating van haar zoon. Steven Sotloff is de tweede Amerikaanse journalist die in de onthoofdingsvideo van James Foley getoond werd. De beul legde zijn lot in handen van Barack Obama.

In de video richt zijn moeder zicht rechtstreeks tot Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van de IS. Ze doet een beroep op “zijn autoriteit” om haar zoon “amnestie” te geven. “Ik heb de voorbije maanden veel over de Islam geleerd”, zo zegt de moeder.

“Ik smeek u om mijn kind”

“Volgens de Islam is geen individu verantwoordelijk voor de zonden van een ander. Mijn zoon is niet verantwoordelijk voor de daden van de Amerikaanse regering. Hij is een onschuldige journalist. Ik ben een moeder die haar kind terug wil. Ik smeek u me dit te gunnen.”

Een woordvoerder van het Witte Huis kon niet zeggen of president Obama de video, die in het Arabisch ondertiteld is, al gezien heeft. Het is ook niet duidelijk of de Amerikaanse regering op de hoogte was van de video of niet.