Zara excuseert zich voor ‘Jodenplunje’

De Spaanse kledingwinkelketen Zara heeft haar excuses aangeboden voor een kledingstuk dat veel mensen deed denken aan de Holocaust. Het gaat om een gestreept T-shirt met een gele ster op de borst dat online verkocht werd. Dat shirt lokte verontwaardiging uit omdat het lijkt op de grijze uniformen die gevangenen van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog moesten dragen in de concentratie- en vernietigingskampen. De gele ster heeft ook veel weg van de davidster waarmee Joodse gevangenen aangeduid werden.

Op de sociale media regende het de voorbije dagen verontwaardigde reacties. Daarom besloot Zara het kledingstuk niet langer aan te bieden. De keten bood ook haar verontschuldigingen aan. Volgens Zara was het niet hun bedoeling om mensen te choqueren. Inspiratie voor de gele ster haalden de ontwerpers naar eigen zeggen bij de sheriffs uit klassieke Westernfilms.

Het is niet de eerste keer dat Zara kritiek krijgt op een kledingstuk. Vorige week nog kreeg een T-shirt met de opdruk ‘White is the new black’ de volle laag op Twitter. In 2007 haalde Zara een handtas uit de rekken waar hakenkruisen in verwerkt waren.