Gaza: Staakt-het-vuren houdt stand

Het nieuwe staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas dat sinds gisteravond in werking is getreden, lijkt stand te houden. Sinds de start zijn er geen raketten meer afgevuurd op Israël. Dat meldt een woordvoerder van het Israëlische leger. Na 50 dagen gevechten en meer dan 2200 doden sloten de twee partijen gisteren in Caïro een permanent staakt-het-vuren.

Volgens de Egyptische bemiddelaars voorziet het akkoord in een opheffing van de blokkade van Gaza. De Palestijnse enclave, waar 1,8 miljoen mensen wonen, wordt al sinds 2006 door Israël geblokkeerd.

Binnen de maand gaan Israël en Hamas opnieuw aan tafel zitten. Ondanks het staakt-het-vuren zijn de twee partijen het lang nog niet eens geworden. Israël eist dat de Gazastrook gedemilitariseerd wordt, de Palestijnen vragen de heropening van de luchthaven en de zeehaven.

Sinds de start van het conflict op 8 juli heeft Israël ruim 5.200 doelwitten in Gaza aangevallen, aldus nog de woordvoerster. Vanuit Gaza werden 4.600 raketten afgevuurd, waarvan er 3.700 op Israëlisch grondgebied geland zijn. De rest werd neergeschoten door de Israëlisch raketafweer of kwam neer in de Palestijnse gebieden.