Missbruiksschandaal in Britse Rotherham

In de Britse stad Rotherham, in het Engelse graafschap South Yorkshire, zijn tussen 1997 en 2013 zeker 1.400 kinderen en jongeren het slachtoffer geworden van seksueel misbruik. Dat blijkt uit een rapport dat het stadsbestuur dinsdag openbaar heeft gemaakt.

De auteur van het rapport, professor Alexis Jay, heeft het onder meer over elfjarige meisjes die door meerdere daders werden verkracht, ontvoerd, naar andere Engelse steden werden gesmokkeld, werden geslagen en geïntimideerd. Maar niet enkel meisjes werden het slachtoffer van deze praktijken, zo benadrukt ze nog.

In 2010 werd in Rotherham nog een vijfkoppige bende Pakistaanse kinderverkrachters tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. Toen was evenwel sprake van een veel lager aantal slachtoffers.

De professor maakt in haar rapport melding van flagrante collectieve fouten bij het stadsbestuur en bij de politie van South Yorkshire, die het kindermisbruik niet als een prioriteit beschouwde. De politie bekeek vele slachtoffers met minachting, zo verklaarde ze volgens de BBC-nieuwssite. De meeste slachtoffers beschreven hun daders als Aziatisch, maar dat heeft het onderzoek volgens Jay niet vooruit geholpen omdat bij verschillende politiemensen sprake was van nervositeit om de etnische afkomst van de daders te identificeren, uit angst om voor racistisch te worden aanzien.