Ebola-expert: "WHO reageerde te laat"

De Belgische arts Peter Piot, die in 1976 ebola mee ontdekte, vreest dat de ebola-epidemie nog lang niet over haar hoogtepunt heen is. In een interview met de Franse krant Libération hekelde Piot "de buitengewone traagheid" van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). "Nooit eerder werden we geconfronteerd met een epidemie van zo'n draagwijdte. Zes maanden lang hebben we de ontwikkeling gezien van wat men 'a perfect storm' zou kunnen noemen: er is aan alle voorwaarden voldaan opdat de epidemie verder kan verergeren".

De ebola-epidemie heeft in West-Afrika al bijna 1.500 doden gemaakt, en "ontploft in landen waar de gezondheidsdiensten, verwoest door decennia oorlog, niet werken. Bovendien wantrouwt de bevolking de autoriteiten. Het vertrouwen moet hersteld worden. Zonder dat vertrouwen kan er tijdens een epidemie zoals ebola niets gedaan worden."

Piot betreurde voornamelijk "de buitengewone traagheid" van instellingen zoals de WHO, die "pas in juli wakker geworden is". De Belgische arts wijst erop dat in maart al aan de alarmbel werd getrokken, en dat de epidemie in december 2013 begonnen is. "De WHO neemt nu de leiding, maar het is laat", zegt Piot.

Maandag heeft de VN-coördinator tegen het ebolavirus, David Nabarro, al gewaarschuwd dat de bestrijding van de epidemie een "oorlog" is die zes maanden kan duren. Nabarro voegde eraan toe dat de strijd tegen ebola sterk gehinderd wordt door de reducering van internationale vluchten naar de regio, omdat het zo moeilijk wordt om hulpverleners en hulpgoederen naar de getroffen landen te brengen.