Thyssen opent strijd om Europese functie

Europees parlementslid Marianne Thyssen solliciteert voor het eerst uitdrukkelijk voor het Belgische zitje binnen de nieuwe Europese Commissie. "Ik ben beschikbaar, gemotiveerd en zou het graag doen", zegt ze dinsdag in De Tijd. "Vanuit Europese hoek heeft men van verschillende kanten aan mijn mouw getrokken, nog voor de verkiezingen zelfs. Ook commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft de hoop uitgedrukt dat ik in zijn ploeg kom en me een mooie post beloofd".

Eind deze week moeten de onderhandelaars voor een nieuwe federale regering beslissen wie ze naar de volgende Commissie afvaardigen. Met haar ‘sollicitatie’ wil Thyssen de perceptie dat de job naar  ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gaat, de kop indrukken .

Als het aan Jean-Claude Juncker ligt, de nieuwe voorzitter van de Commissie, dan wordt het ookMarianne Thyssen. Als ze komt, dan krijgt ze ook een zwaardere portefeuille, zegt Juncker. Dat is de beloning voor lidstaten die een vrouw sturen. Want Juncker is dringend op zoek naar meer vrouwen in zijn commissie. Voorlopig heeft hij maar vier vrouwelijke commissarissen en hij wil er minstens dubbel zoveel.