Dossier Crisis Oekraïne

Russische para’s in Oekraïne opgepakt

Het Oekraïense leger heeft in het oosten van het land tien Russische parachutisten gearresteerd. Ze worden ondervraagd in het kader van een strafrechtelijk onderzoek. Dat hebben de veiligheidsdiensten in Kiëv gisteren bekendgemaakt.

Volgens een mededeling van de Oekraïense veiligheidsdiensten (SBU) werden de soldaten opgepakt in de buurt van Dzerkalne. Dat dorp ligt op zowat 50 kilometer ten zuidoosten van Donetsk, een bastion van pro-Russische opstandelingen.

"De Russische soldaten werden gearresteerd met identiteitsdocumenten en wapens", luidt het communiqué. "De speurders hebben een strafrechtelijk onderzoek geopend naar het illegaal oversteken van de grens door gewapende Russische burgers", luidt het.

Rusland ontkent regelmatig de beschuldigingen van Kiëv dat zijn leger betrokken is bij de pro-Russische opstand in Oost-Oekraïne en bestempelt de bewijzen die Kiëv naar voren schuift als vervalsingen.

Volgens de SBU hebben de gearresteerde Russen verklaard dat ze eerst naar de regio Rostov waren gestuurd, die grenst aan de Oekraïense regio's Donetsk en Loegansk, en dat ze nadien naar Oekraïens grondgebied werden doorgestuurd.

De mededeling preciseert niet wanneer de arrestatie plaatsvond. De Oekraïense minister van Defensie, Valeriï Gueleteï, schreef op zijn Facebook-pagina dat de aanhouding gisteren gebeurde.

Volgens de Russische autoriteiten waren de soldaten de grens "per ongeluk" overgestoken. Ook staken Oekraïense soldaten, alleen of in groepen "tot in totaal meer dan 500 mensen", volgens hen verschillende keren de grens over, "met wapens in de hand en vervoerd door gepantserde wagens".