Pakkende laatste brief van James Foley

De familie van de vermoorde Amerikaanse journalist James Foley heeft zijn laatste brief vrijgegeven. Het is meteen ook de enige brief die de familie ooit heeft gekregen. Alle eerder brieven die hij schreef werden in beslag genomen door diegenen die Foley gevangen hielden.

In juni bedacht Foley een andere tactiek: hij gaf de brief mee aan iemand die zou vrijgelaten worden. Die belde dan na zijn vrijlating de moeder van de journalist op en dicteerde haar de brief.

De brief werd nu gepubliceerd op de website freejamesfoley.org.

Lees hier de volledig brief:

Lieve Familie en Vrienden

Ik herinner me dat ik naar het winkelcentrum ging met Papa, en de ontzettend lange fietstochten met Mama. Ik herinner zoveel leuke momenten met ons gezin. Die momenten laten me toe even te ontsnappen aan deze gevangenis. Dromen over familie en vrienden doen me ontsnappen en vreugde vult dan mijn hart.

Ik weet dat jullie aan me denken en voor me bidden. Ik ben zo dankbaar. Ik voel jullie, in het bijzonder wanneer ik bid. Ik bid ervoor dat jullie sterk blijven en blijven geloven. Ik voel dat ik jullie zelfs in deze duisternis echt kan raken wanneer ik bid.

We zitten met achttien samen in een cel. Dat heeft me erg geholpen. We hadden eindeloze gesprekken met elkaar over films, banaliteiten en sport. We hebben spelletjes gespeeld met dingetjes die we in onze cel vinden… We hebben manieren gevonden op te dammen, schaken en Risk te spelen… We hebben competities georganiseerd waarbij we de tijd gebruikten om onze strategie voor de volgende dag te bepalen. Samen spelen en elkaar nieuwe dingen leren heeft ons geholpen om de tijd voorbij te laten gaan. Ze waren echt een grote hulp. We vertellen verhalen opnieuw en lachen om de spanning te breken.

Ik heb sterke en zwakke dagen gehad. We zijn zo blij voor iedereen die bevrijd wordt, maar uiteraard verlangen we ook naar onze eigen vrijheid. We proberen elkaar aan te moedigen en we delen onze sterktes. We krijgen nu beter en elke dag te eten. We hebben thee en af en toe koffie. Al het gewicht dat ik vorig jaar verloren was is er weer bijna helemaal bij.

Ik denk veel aan mijn broers en zus. Ik herinner me dat ik met Michael weerwolf speelde in het donker en aan de vele andere avonturen samen. Ik herinner me dat ik achter Mattie en T rond het keukeneiland rende. Het maakt me blij als ik aan hen denk. Als er nog geld op mijn bankrekening zou staan, dan wil ik dat het naar Michael en Matthew gaat. Ik ben zo trots op jou, Michael. Ik ben je dankbaar voor de vrolijke herinneringen uit de kindertijd en voor de leuke momenten met jou en Kristie toen we al volwassen waren.

En grote John, ik vond het zo leuk om jou en Cress te bezoeken in Duitsland. Bedankt voor de gastvrijheid. Ik denk veel aan RoRo en probeer me voor te stellen hoe Jack eruitziet. Ik hoop dat hij de persoonlijkheid van RoRo heeft!

En Mark… ook op jou ben ik zo trots, broer. Ik denk aan jou aan de westkust en hoop dat je geregeld snowboardt en gaat kamperen. Ik herinner me in het bijzonder die keer toen we samen naar Comedy Club in Boston gingen en onze geweldige knuffel daarna. Deze speciale momenten blijven me hoop geven.

Karie, ik ben zo trots op jou. Je bent de sterkste en beste van ons allemaal! Ik denk aan hoe hard je werkt en mensen helpt als verpleegster. Ik ben zo blij dat we nog ge-sms’t hebben vlak voordat ik gevangen genomen werd. Ik bid ervoor dat ik naar je huwelijk kan komen…. Nu klink ik als Oma!!

Oma, neem alstublieft je medicijnen, ga wandelen en blijf dansen. Ik ben van plan je mee te nemen naar Margarita’s wanneer ik thuiskom. Hou je sterk, want ik ga je nodig hebben om mijn leven weer op de rit te krijgen.

Jim