Franse regering neemt ontslag

De Franse premier Manuel Valls (foto) heeft bij president Hollande het ontslag van zijn regering aangeboden. Dat blijkt uit een mededeling van de het Elysée. Hollande heeft aan Valls gevraagd om een nieuwe regering te vormen, die morgen zal worden voorgesteld. Hollande heeft aan Valls gevraagd om "een coherente ploeg te vormen met duidelijke plannen voor de toekomst", aldus het statement van het Elysée.

De val van de regering is een gevolg van een dispuut tussen Valls en minister van Economie Arnaud Montebourg over het te volgen beleid. Ze waren het oneens over hoe de regering de groei in Frankrijk zou moeten stimuleren.

Dalende populariteit

Gisteren bleek nog uit een opiniepeiling dat de populariteit van Manuel Valls in vrije val was en die van president François Hollande is naar een nieuw dieptepunt gezakt is. Vijf maanden geleden verving Hollande Jean-Marc Ayrault aan het hoofd van de regering door Manuel Valls. De populariteit van deze laatste scheerde toen hoge toppen. Maar uit de peiling bleek dus dat daarvan nog weinig over is, want slechts 36 procent van de Fransen keurt zijn werk goed. Daarmee daalde de populariteit van Valls op drie maanden tijd met 20 procent. President François Hollande zag zijn populariteit op een maand tijd nog eens met een procentpunt dalen tot 17 procent. Het was al voor de vijfde opeenvolgen maand dat meer dan 80 procent van de Fransen niet tevreden over hem is.