Hevige aardbeving aan Bardarbunga

Aan de IJslandse vulkaan Bardarbunga is vanochtend een aardbeving met kracht 5,3 geregistreerd, de hevigste aardbeving sinds 1996, zo zegt de meteorologische dienst van het eiland. De ‘code rood’ voor de luchtvaart die zaterdag werd afgekondigd, blijft van kracht.

Door de ‘code rood’ blijft luchtverkeer in de omgeving van de vulkaan verboden. ‘Rood’ is het hoogste van de vijf mogelijke waarschuwingsniveaus die IJsland hanteert. De code betekent dat een uitbarsting gaande of nakend is, en dat een omvangrijke uitstoot van as in de atmosfeer mogelijk is. De voorbije week werden honderden, lichtere, aardbevingen geregistreerd rond de vulkaan in het zuidoosten van IJsland.

Zaterdag meldde de Met Office al een kleine uitbarsting onder het ijs. Het is nog niet zeker of er iets van aan de oppervlakte zal komen. Toch worden regio's ten noorden van een de vulkaangletsjer Vatnajokull geëvacueerd, omdat een uitbarsting de gletsjer kan doen smelten, wat kan leiden tot overstromingen. Er werden bijvoorbeeld 200 toeristen geëvacueerd, wegen gesloten en trekken is verboden in de regio.

In 2010 had een uitbraak van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull het vliegverkeer in grote delen van Europa nog dagenlang lamgelegd.