Ijsland: Code 'rood' voor luchtvaart

De IJslandse autoriteiten hebben de waarschuwing 'rood' voor de luchtvaart gegeven in verband met de vulkaan Bárðarbunga. Zo heeft de Britse openbare omroep BBC gemeld.

De waarschuwing betekent dat significante uitstoot van as in de atmosfeer mogelijk is. 'Rood' is het hoogste van de vijf mogelijke waarschuwingsniveaus die IJsland hanteert. Tot nu toe hadden de autoriteiten waarschuwingscode 'oranje' gebruikt.

Volgens de meteorologische dienst van het eiland is er aan de noordoostelijke zijde van de vulkaan een kleine uitbarsting onder het ijs geweest en spuwt de vuurberg gesmolten lava uit. In de ruime omgeving van de vulkaan is al het vliegverkeer nu verboden, zo meldt de openbare omroep RUV. Of de uitbarsting nog verdere gevolgen zal hebben voor de luchtvaart, is nog niet duidelijk.

Al sinds enkele dagen worden er aardschokken gemeten in de buurt van de Bárðarbunga. Eerder deze week werd uit voorzorg nog het gebied afgesloten ten noorden van de Vatnajökull-gletsjer, waaronder de Bárðarbunga schuilgaat. Het gebied, op ongeveer 300 kilometer van de hoofdstad Reykjavik, telt geen permanente inwoners, maar is wegens de aanwezigheid van de gletsjer wel zeer geliefd bij toeristen. In 2010 had een uitbraak van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull het vliegverkeer in grote delen van Europa nog dagenlang lamgelegd.

Via deze livestream kan je de activiteit op de vulkaan 24 op 24 volgen:

Bron: http://www.livefromiceland.is/