Hamas betrokken bij ontvoering Israëli’s

Chaled Maschaal, topman van Hamas die in het buitenland leeft, heeft de betrokkenheid van enkele leden van zijn Palestijnse militantenorganisatie bij de ontvoering van drie Israëlische jongeren  toegegeven, al was de top van Hamas naar eigen zeggen niet op de hoogte. "We wisten op voorhand niets van deze daad die een aantal van de Hamas-militanten hebben uitgevoerd", zei Maschaal aan Yahoo News in een gesprek dat zaterdag werd gepubliceerd. "Maar we beseffen dat de mensen door de bezetting en de onderdrukking gefrustreerd raken en al het mogelijke ondernemen."

Drie Israëlische jongeren werden midden juni ontvoerd op de Westelijke Jordaanoever en later dood teruggevonden. Israël wees Hamas met de vinger, maar die ontkende altijd elke betrokkenheid. Uiteindelijk heeft deze ontvoering het geweld in de Palestijnse gebieden opnieuw doen opflakkeren, met meer dan duizend doden tot gevolg.

Maschaal gaf ook zijn visie over de strijd die Hamas voert. "Hamas en de Palestijnse weerstand reageren enkel op de Israëlische agressie", zegt Maschaal, die eraan toevoegt dat ze nooit Israëlische burgers viseren. "Onze wapens zijn niet zo geavanceerd als die van onze vijanden. Als we over meer precieze wapens beschikken, dan zullen we enkel militaire doelen beschieten."