Litouwse ereconsul gedood in Loehansk

De Europese Unie veroordeelt de moord op een Litouwse diplomaat in het oosten van Oekraïne als een terreurdaad. De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Linas Linkevicius had de dood van de ereconsul in Loehansk eerder op Twitter bekendgemaakt. De diplomaat is volgens hem door "terroristen ontvoerd en brutaal omgebracht". Hij verduidelijkte weliswaar niet wanneer dat gebeurde. Kiev noemt de rebellen in het oosten steevast "terroristen".

 

"We zijn geschokt en bedroefd door de ontvoering en brutale moord (...) door illegale gewapende groepen in Loehansk", aldus een woordvoerder van Catherine Ashton, de Europese Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken, in een persbericht. De woordvoerder deelde ook mee dat de verantwoordelijken voor het gerecht moeten gebracht worden.

"De tragische dood (...) komt bovenop de stijgende dodentol in Oost-Oekraïne. Dit toont nog maar eens de nood aan om onmiddellijk een eind te maken aan het geweld en om stappen te zetten naar de de-escalatie van de crisis", staat verder nog in het bericht. "Nu meer dan ooit moet een politieke, duurzame oplossing gevonden worden om het verdere zinloze verlies van mensenlevens te vermijden." De EU maant daarom Rusland ook aan om "onmiddellijk haar daden die Oekraïne destabiliseren, stop te zetten" en zich bij "onze inspanningen aan te sluiten om vrede en veiligheid in Oekraïne te herstellen".

Vandaag is de Duitse bondskanselier Angela Merkel in de Oekraïense hoofdstad Kiev voor overleg om de escalatie tegen te gaan. Zo wordt verwacht dat ze de Oekraïense president Petro Porosjenko onder druk zal zetten om de militaire operatie tegen de rebellen te minderen. Ook zal ze de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek en burgemeesters uit het hele land ontmoeten. Dinsdag plant Porosjenko een ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin.