Bommenwerpers Rusland boven NL

Donderdagmiddag hebben twee Nederlandse F-16’s een Russische bommenwerper boven Nederland onderschept en gedwongen rechtsomkeer te maken. Met de schending van het Nederlandse (en later ook het Britse) luchtruim zetten de Russen de zenuwen op hoogspanning bij de NAVO.

De Russische bommenwerpers werden boven de Noordzee, ten noorden van de Waddeneilanden onderschept door Nederlandse F-16’s. De bommenwerpers, twee Tupolev TU-95 Bear-vliegtuigen, kwamen vanuit Deens luchtruim begeleid door twee Deense F-16’s en vlogen richting Groot-Brittannië.

Eens in Brits luchtgebied keerden de bommenwerpers terug, waarna de Nederlandse F-16’s opnieuw opstegen om de Russen hun luchtruim uit te escorteren. Dat gebeurde uiteindelijk ook.

Russische provocaties

Het is niet de eerste keer dat Rusland het luchtruim van Nederland of andere landen schendt. Sinds 2009 gebeurt het wel vaker. Gemiddeld komen de Tupolevs twee keer per jaar in Nederlands luchtruim, maar gezien de huidige internationale spanningen, ligt zo'n schending nu gevoeliger dan ooit. "Dit is totaal onacceptabel", liet de Nederlandse premier Mark Rutte optekenen.

Experts bekijken de schendingen als provocaties van Poetin aan het adres van de NAVO. Hij wil testen hoe alert de NAVO-landen reageren. Het is dan ook in het kader van de Quick Reaction Alert-taak van de NAVO dat er in elke lidstaat twee F-16’s klaar staan om vreemde vliegtuigen te onderscheppen.