Dossier Strijd tegen IS

IS eiste 100 miljoen dollar voor Foley

De ontvoerders van de Amerikaanse journalist James Foley eisten 100 miljoen euro losgeld voor zijn vrijlating. Dat heeft de GlobalPost - een van de werkgevers van de onthoofde journalist - donderdag bekendgemaakt.

"CEO van GlobalPost Philip Balboni bevestigt dat het losgeld dat geëist werd door de ontvoerders van Jim Foley 100 miljoen euro bedroeg", zei een woordvoerder van de nieuwssite.

De journalist was voor GlobalPost aan de slag toen hij eind 2012 ontvoerd werd in Syrië. Echt onderhandelen over een mogelijke vrijlating deden de ontvoerders echter niet, verduidelijkte Balboni op CNN.

Tijdens één van de kleine tien contacten maakten ze simpelweg hun eis over. "We hebben die som van 100 miljoen euro nooit serieus genomen", aldus Balboni. Niettemin ging hij naar eigen zeggen met de familie van Foley wel op zoek naar fondsen om een bedrag bijeen te krijgen dat overeen kwam met losgelden die eerder betaald werden voor verschillende Europese gijzelaars.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken herhaalt intussen dat de VS geen losgeld betalen voor ontvoerde Amerikaanse burgers. Dat zou Amerikanen enkel nog kwetsbaarder maken, luidt het. "We doen geen toegevingen aan terroristen. We betalen geen losgeld", aldus woordvoerster Marie Harf.

De ouders van de vermoorde journalist hebben een e-mail vrijgegeven van zijn ontvoerders, waarin die volgens de New York Times (NYT) met scherp bombast zeggen dat hun zoon de eerste van veel Amerikanen zou zijn om te sterven.

De IS bestempelde de e-mail als een "boodschap aan de Amerikaanse regering en haar schaapachtige burgers". De boodschap is volgens de NYT ook de eerste bevestiging dat IS losgeld of een gevangenenruil wilde. Zo staat er volgens de krant in: "U bent meerdere keren de kans gegeven de vrijlating van uw mensen te onderhandelen via cashbetalingen, zoals andere regeringen wel hebben aanvaard".