Justitieminister moet rellen doen stoppen

De Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder is aangekomen in Ferguson om er de gemoederen te bedaren. Hij verzekerde de lokale gemeenschap dat er een diepgaand onderzoek komt naar de dood van Michael Brown, de zwarte jongeman die elf dagen geleden werd doodgeschoten door een blanke politieman.

Holder was op vraag van president Obama naar Ferguson afgezakt. Tijdens een bezoek aan een wijkrestaurant vroeg de minister "de burgers van Ferguson die vreedzaam betogen om de ordediensten te helpen in hun strijd tegen plunderaars, vandalen en degenen die chaos willen zaaien en de situatie enkel willen verergeren".

Holder, zelf van Afro-Amerikaanse origine, beloofde ervaren federale agenten en procureurs op de zaak te zetten en verzekerde de lokale gezagsdragers en inwoners een eerlijk, onafhankelijk en onverzettelijk onderzoek naar de omstandigheden van de dood van de 18-jarige Brown. Holder ontmoet in Ferguson ook de familie van Brown en onderzoekers van inlichtingendienst FBI. Intussen is een grand jury achter gesloten deuren van start gegaan met het bestuderen van het dossier. De jury moet beslissen of de politieman in kwestie vervolgd zal worden. Die beslissing kan tot midden oktober op zich laten wachten.