Ook voor zijn leven wordt gevreesd

De brute dood van James Foley doet vrezen voor het leven van mogelijk twintig tot dertig andere journalisten. Die vrees werd ook expliciet in beeld gebracht in de video. Na de onthoofding van Foley toont de beul meteen een tweede journalist: de Amerikaan Steven Sotloff.

Net voor de onthoofding van Foley spreekt de IS-militant nog Obama toe: 'Iedere poging van jou, Obama, om moslims het recht op leven in veiligheid in een islamitische kalifaat te ontnemen, zal resulteren in meer bloedvergieten onder jouw mensen’. Ook wanneer de dader Sotloff voor de camera haalt, een freelancer voor Time, klinkt er dreigende taal: 'Het leven van deze Amerikaanse burger, Obama, hangt af van jouw volgende besluit.'

Volgens de organisatie Reporters Without Borders, die onderzoek doet naar persvrijheid, is van zeven journalisten bekend dat ze worden vermist of gegijzeld zijn in Syrië, maar zijn er waarschijnlijk nog veel meer. Ze zijn bang dat de onthoofding van Foley andere IS-militanten zal inspireren. 'Als ze het bij één journalist doen, waarom dan niet bij meerdere', laat de organisatie weten.