VS bevestigen: Foley effectief onthoofd

De Islamitische Staat heeft een propagandavideo gepubliceerd waarin het de Amerikaanse journalist James Foley onthoofdt. Foley werd twee jaar geleden ontvoerd in Syrië. In de videoboodschap zegt een IS-strijder dat de onthoofding een vergelding is voor de Amerikaanse bombardementen. Er wordt ook gedreigd om een andere Amerikaan te onthoofden. De VS hebben intussen officieel bevestigd dat Foley overleden is. De onthoofding hebben we uit de video geknipt. 

In de boodschap moet Foley zelf het woord nemen. “Ik vraag mijn vrienden, familie en geliefden om in opstand te komen tegen mijn echte moordenaars: de Amerikaanse regering. Wat met mij zal gebeuren is het resultaat van hun zelfvoldaanheid en criminaliteit.”

Beul met Brits accent

Hij richt zich ook specifiek tot zijn broer John, een militair bij de US Air Force. “Ik stierf op de dag dat jouw collega’s een bom lieten vallen op Irak.” Hij sluit af met de woorden: “Ik wens dat ik geen Amerikaan was.”

Daarop neemt de beul het woord. De man spreekt met een hoorbaar Brits accent en richt zich tot Obama. “Iedere poging van u Obama om moslims het recht af te nemen om onder de veiligheid van het islamitische kalifaat te leven, zal resulteren in het bloedvergieten van uw volk.”

De boodschap eindigt met een tweede Amerikaan, Steven Joel Sotloff. “Het leven van deze Amerikaan, hangt volledig van uw beslissing af Obama.”

Ontvoerd sinds november 2012

James Foley werd in november 2012 ontvoerd. Gewapende mannen dwongen hem op 22 november uit zijn auto te stappen toen hij op weg was naar de Syrische grens. Foley maakte reportages in het Midden-Oosten en was een ervaren buitenlandcorrespondent. Hij werkte vooral in Syrië, Afghanistan en Libië. In april 2011 werd hij al eens gevangengenomen in Libië. Toen kwam hij na 44 dagen vrij.

Moeder: "Trots op James"

In een boodschap op Facebook reageerde de moeder van James Foley op de dood van haar zoon. "We zijn nooit trotser geweest op James. Hij gaf zijn leven om het lijden van het Syrische volk aan de wereld te tonen."

"We vragen de ontvoerders om andere gijzelaars te sparen. Net als Jim zijn zij onschuldig. Zij hebben geen controle over beslissingen van de Amerikaanse overheid in Irak, Syrië, of waar ook ter wereld. We bedanken Jim voor de vreugde die hij ons gaf. Hij was een uitzonderlijke zoon, broer, journalist en persoon."