Hoe komt dat plankton in ruimte?

Er is zeeplankton gevonden aan de buitenzijde van het Internationaal Ruimtestation ISS, zo heeft de Russische vluchtleider Vladimir Solovjov dinsdag bekendgemaakt, daags na een succesvolle ruimtewandeling van twee Russische kosmonauten.

Het nieuws raakte bekend toen er gecommuniceerd werd over de ruimtewandeling van maandag. Die operatie verliep goed, maar het meest opvallende nieuws kwam van vluchtleider en ex-kosmonaut Solovjov dat er tijdens experimenten vorig jaar sporen van plankton zijn gevonden aan de buitenzijde van het ISS.

Plankton is een verzamelnaam voor organismen die in de zee leven en voor hun verplaatsing afhankelijk zijn van de stroming van het water. Het kan om allerlei organismen gaan, van eencelligen tot bacteriën tot bepaalde kwalsoorten.

Vroeger was al gebleken dat sommige organismen buiten het station kunnen overleven, ten prooi aan gewichtloosheid, extreme temperaturen en felle kosmische straling.

Hoe het plankton aan de wand van het ISS is kunnen komen, kon Solovjov niet zeggen en dient volgens hem verder onderzocht. Zo is er bijvoorbeeld geen plankton aanwezig op de lanceerbasis Bajkonoer in de steppen van Kazachstan.