Dossier Strijd tegen IS

IS slachtte honderden Syriërs af

In de afgelopen twee weken hebben strijders van terreurmilitie Islamitische Staat (IS) ongeveer 700 leden van een lokale stam in Oost-Syrië terechtgesteld. Dat zegt het in Londen gevestigde Syrische Observatorium van Mensenrechten. De slachtoffers zijn volgens het observatorium allemaal leden van de stam Chaitat. Nog 1.800 leden van de stam zouden vermist zijn.

Onder de doden zijn ongeveer 100 gewapende strijders van de stam. De anderen waren burgers. De terechtstellingen gebeurden nadat de groep eerder deze maand dorpen van de stam in de olierijke provincie had bestormd. Volgens het observatorium is de stam door IS gebrandmerkt als ongelovig. Enkele leden hadden immers geweigerd de heerschappij van de radicale groep te erkennen. De IS-strijders controleren delen van Syrië, voornamelijk in het noorden en oosten.

Intussen riep de Syrische oppositie de Verenigde Staten op om luchtaanvallen uit te voeren tegen de IS, in het door een burgeroorlog verscheurde land. "Ik roep de Verenigde Naties en alle landen die in vrijheid geloven op, met de VS op kop, om de situatie in Syrië te behandelen zoals zij dat doen met de situatie in het Iraakse Koerdistan", aldus de leider van de Syrische Nationale Coalitie, Hadi al-Bahra. "De reden en de vijand zijn dezelfde en er is geen ruimte voor twee maten en gewichten", zei hij aan verslaggevers in het Turkse Istanbul.