Verwarring over Russisch hulpkonvooi

Ondanks eerdere berichten is de controle van de lading van het Russische hulpkonvooi nog niet gestart. Dat deelden de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en Andrej Lyssenko van de Veiligheidsraad in Kiev mee. De Oekraïense grenswachten en douaniers staan paraat, maar hebben nog geen documenten over de lading van het Rode Kruis gekregen.

Oekraïne wil het konvooi niet binnenlaten zonder een controle. Ongeveer 60 vertegenwoordigers zijn naar het verzamelpunt op Russisch grondgebied gestuurd. Zodra de formaliteiten in orde zijn gebracht, zal het konvooi onder leiding van het Rode Kruis naar de stad Loehansk gebracht worden. Daar wordt evenwel nog gevochten.

Een Oekraïense legerwoordvoerder had eerder gemeld dat de inspectie van de lading begonnen was. Dat bleek voorbarig. Paul Picard, hoofd van de observatiemissie van de OVSE in het gebied, zei dat nog "geen enkele vrachtwagen aan de grenspost van Donetsk" is gearriveerd.

Enkele journalisten hadden het konvooi gezien nabij Kamensk-Sjachtinskij, waar de vrachtwagens sinds donderdagavond staan, op een dertigtal kilometer van de grenspost van Donetsk. Vergezeld door enkele vertegenwoordigers van het Russische ministerie van Noodsituaties, konden verschillende journalisten een tiental van die vrachtwagens openen. Ze zagen zakken meel, suiker en flessen water.