Vredevolle omslag in rellen Ferguson

Het protest in het Amerikaanse Ferguson heeft een vredevolle omslag gemaakt nu de politie de zaken anders aanpakt. Na vier dagen van gespannen rellen in de voorstad van St. Louis, liepen er gisteren politieagenten tussen de actievoerders. Een groot verschil met de dagen daarvoor, toen zwaarbewapende agenten er met SWAT-trucks de orde probeerden te handhaven. Toen lag de verantwoordelijkheid van de operatie nog in handen van de lokale politie.

Die is nu overgegaan naar de staatspolitie van St. Louis en de snelwegpatrouilles van Missouri. Zij lieten de speciale uitrusting voor rellen achterwege en vervingen de grote trucks door simpele politieauto’s. De sfeer sloeg meteen om en nu wandelen de agenten gewoon mee tussen de actievoerders.

De nieuwe operatieleider is Ron Johnson. Net als de meeste inwoners van Ferguson is hij zwart. Hij benadrukte meteen dat de aanpak zou veranderen. Geen traangas meer, geen ingrijpen van de politie. En die aanpak loont.

De rellen in Ferguson begonnen toen een 18-jarige zwarte jongeman werd doodgeschoten. De agent die hem neerschoot was blank. De overwegend zwarte bevolking van de voorstad verweet het politiekorps racistisch te zijn. Toen ze op straat kwamen, reageerde de politie met traangas en rubberkogels. Een foute aanpak zo blijkt, want de rellen laaiden op.