WHO: "Ebola-uitbraak wordt onderschat"

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat de ebola-epidemie onderschat wordt. "Personeel op de plaatsen waar er een uitbraak is, ziet aanwijzingen dat de aantallen van gerapporteerde gevallen en overlijdens de omvang van de uitbraak sterk onderschatten", luidt het in een mededeling.

Volgens de WHO blijft de uitbraak van het ebola-virus in West-Afrika escaleren, met 1.975 gerapporteerde gevallen en 1.069 overlijdens in Guinee, Liberia, Nigeria en Sierra Leone. In Nigeria, waar het virus via een vliegtuigreiziger binnenkwam, zijn geen nieuwe besmettingen gemeld. Elders zal de uitbraak nog enige tijd aanhouden, zegt de organisatie.

Hulporganisaties, zoals Artsen Zonder Grenzen, hebben de WHO en verschillende regeringen bekritiseerd omdat ze de verwoesting die het virus sinds januari aanricht, niet voldoende erkennen.

Het is de eerste keer dat ebola uitbreekt in West-Afrika. Op 8 augustus riep de WHO de epidemie uit tot "internationaal zorgwekkende bedreiging voor de gezondheid" en nam ze wereldwijd maatregelen om de epidemie in te dijken.

Ondertussen meldt kredietbeoordelaar Moody's dat de ebola-uitbraak een grote economische en budgettaire impact kan hebben op de West-Afrikaanse landen, die al financieel fragiel zijn en erg afhankelijk van grondstoffen. Verschillende grote bedrijven, onder meer staalbedrijf ArcelorMittal, hebben hun activiteiten in de getroffen landen op een lager pitje gezet.