Poolse speleoloog maakt diepe val

In de Oostenrijkse deelstaat Salzburg worden meer dan tachtig reddingsmedewerkers ingezet om een Poolse speleoloog die vastzit in de grot 'Jack Daniel's', te redden. De speleoloog zit meer dan 250 meter onder de grond. Dat hebben de Oostenrijkse hulpdiensten meegedeeld.

De 27-jarige speleoloog, Marek G., maakte deel uit van een groep van zes Poolse wetenschappers. Donderdagmorgen zou hij een val van bijna zeven meter gemaakt hebben, waarbij hij ernstig gewond raakte aan het been, de heup en de borstkas. De man is wel nog bij bewustzijn en verkeert niet in levensgevaar.

De reddingswerken verlopen in moeilijke omstandigheden. De toegang tot de grot bevindt zich op 2.100 meter hoogte. De eerste reddingsteams konden die plaats bovendien enkel te voet bereiken, omdat er door het slechte weer geen helikopters konden worden ingezet. Rond 15.30 uur kon een arts dan toch afdaling aanvatten naar de plaats waar de gewonde speleoloog zich bevindt.

"De grot mag niet onderschat worden. Je moet je centimeter voor centimeter een weg vooruit banen", zegt Wolfgang Gadermayr, een van de reddingswerkers. De reddingsoperatie zal vermoedelijk meerdere dagen in beslag nemen. Veel van de reddingsmedewerkers hebben ook al deelgenomen aan de reddingsoperatie voor de Duitse man die in juni elf dagen vastzat in een grot in het nabijgelegen Berchtesgaden.