Obama: "Belegering Sinjar doorbroken"

Amerikaans president Barack Obama heeft in toespraak verklaard dat de Amerikaanse luchtaanvallen het beleg dat de strijders van de Islamitische Staat (IS) uitvoerden op het Sinjargebergte hebben doorbroken. Volgens Obama is een evacuatie van de burgers in het noorden van Irak dan ook niet nodig.

"Door de vaardigheid en de professionaliteit van ons leger en de generositeit van onze mensen hebben we de belegering van het Sinjargebergte gebroken", klonk het. "We hebben kwetsbare mensen in veiligheid helpen brengen en we hebben van vele onschuldigen het leven gered", aldus de president. "De situatie in de bergen is sterk verbeterd. De Amerikanen mogen heel erg trots zijn op onze inspanningen."

Volgens de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn er de vijf voorbije dagen circa 80.000 mensen, voornamelijk leden van de religieuze minderheid van de Yezidi's, in geslaagd uit het gebergte weg te komen. Daardoor zullen verdere reddingsoperaties niet nodig zijn, stelt de president. "Vanwege deze inspanningen, verwachten we niet dat er een bijkomende operatie zal zijn om mensen van de berg weg te halen. En het is onwaarschijnlijk dat we gaan moeten doorgaan met het droppen van noodhulp op de berg", vervolgde Obama, die benadrukte dat de luchtaanvallen tegen stellingen van de IS in het noorden van Irak wel worden voortgezet. Ook zal de VS de Koerdische strijders verder van wapens blijven voorzien.