Rassenrellen in Missouri laaien op

In de Amerikaanse stad Ferguson (Missouri) heeft de politie woensdagavond traangas en rookbommen ingezet tegen manifestanten die op straat gekomen waren nadat een 18-jarige zwarte jongeman het voorbije weekend doodgeschoten werd door de politie. Daarmee is het al vijf nachten na mekaar onrustig in Ferguson, een stadje van zo'n 20.000 voornamelijk Afro-Amerikaanse inwoners.

Volgens verschillende media kwam de oproerpolitie ter plaatse op de site van een uitgebrand tankstation in de buitenwijk Saint-Louis, waar de manifestanten zich verzameld hadden. Ze gebruikte traangas en rookbommen om de betogers uiteen te drijven. De politie pakte eveneens twee journalisten op die in een McDonalds-restaurant in de stad over de rellen aan het schrijven waren, maar zij werden later weer vrijgelaten, aldus CNN.

Zaterdag werd de 18-jarige Michael Brown door de politie doodgeschoten. De jongeman zou een agent bij een woordenwisseling in zijn dienstvoertuig geduwd hebben. Ooggetuigen zeggen echter dat Brown zich al overgegeven had en op het moment dat hij neergeschoten werd, zijn handen in de hoogte hield. In de nacht van dinsdag op woensdag raakte in Ferguson ook een andere jongeman zwaargewond nadat de politie op hem geschoten had. De burgemeester van Ferguson riep woensdag nog op om enkel overdag te protesteren en dat op een "georganiseerde en respectvolle manier".

De Amerikaanse president Barack Obama riep dinsdag op tot een dialoog en verklaarde dat ook de FBI een onderzoek geopend heeft naar de dood van Brown.