Nieuw staakt-het-vuren in Gaza

Voor het eerst in drie dagen hebben militante Palestijnen weer meerdere raketten op Israël afgevuurd. De Israëlische politie bevestigde de aanval, die twee uur voor het eind van het 72 uur durende staak-het-vuren werd uitgevoerd. Nadien werd er wel weer een nieuw staakt-het vuren aangekondigd, dat in principe vijf dagen zal duren. 

De raket landde in het stadje el-Mattallah, net naast de grens met Gaza. Bij de aanval liet de 13-jarige Sara Salama het leven. Haar broer en zus van 8 en 2 jaar zijn zwaar gevond en werden naar het ziekenhuis overgebracht.

Volgens de Israëlische media kwam er dus een nieuw akkoord over een verlenging van het bestand, dat normaal gezien om 23.00 uur afliep. Volgens mediaberichten waren er intensieve inspanningen van de Egyptenaren om hen tot de laatste minuut nog te overtuigen van een verlenging van de wapenstilstand, om de onderhandelingen nog een kans te geven.

Tijdens de nieuwe tijdelijke wapenstilstand zullen de partijen verder onderhandelen over een duurzaam staakt-het-vuren. Ismail Haniyeh, leider van Hamas in de Gazastrook, zei vandaag nog dat een duurzaam bestand er enkel kan komen als de blokkering van het Palestijns gebied opgeheven wordt.