Dossier Crisis Oekraïne

Strijd in Oekraïne kostte al 2.086 levens

De gevechten in het oosten van Oekraïne hebben al aan minstens 2.086 mensen het leven gekost, zo heeft het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de VN woensdag meegedeeld.

"Zowel Oekraïense soldaten, Russisch gezinde separatisten als burgers zijn opgenomen in de cijfers", zegt Cecile Pouilly, een woordvoerster van het VN-commissariaat. De slachtoffers vielen tussen midden april en 10 augustus. Volgens de "zeer voorzichtige schatting" raakten er ook minstens 4.953 mensen gewond. 

Het cijfer dat nu genoemd wordt ligt meteen bijna dubbel zo hoog als het dodental dat op 26 juli door de VN gepubliceerd werd. Toen was namelijk nog sprake van 1.129 doden. Maar Pouilly benadrukt dat de nieuwe schatting ook doden bevat die voordien al waren gevallen, maar die toen nog niet in de statistieken waren opgenomen. "Toch hebben we een escalatie gezien", zegt de woordvoerster. Het gemiddeld aantal slachtoffers per dag is namelijk tot zeventig gestegen. De voorbije maanden lag dat gemiddelde nog op zestig.