Buitenlandse boetes steeds vaker in de bus

Vorige maand is een recordaantal van 60.648 Belgen geflitst op de Franse wegen. Dat zijn er bijna 2000 per dag. 30 juni 2012 trad er een bilateraal akkoord tussen Frankrijk en België in werking dat toelaat dat Belgen die in Frankrijk een overtreding hebben begaan vervolgd worden. Zo werden vorig jaar 380.000 landgenoten geflitst in Frankrijk, waarvan 180.000 effectief beboet werden.

Maar ook in eigen land durft de Belg het gaspedaal induwen. De federale politie heeft vorig jaar op de Belgische wegen een recordaantal van 1.456.073 hardrijders geflitst, dat zijn net geen 4000 snelheidsovertredingen per dag.

Niet enkel Frankrijk is onverbiddelijk voor buitenlandse hardrijders. In ons land wordt er om de negentig seconden een buitenlander geflitst. Meer nog, één op drie flitsboetes gaat naar een buitenlander, goed voor in totaal 473.633 boetes. Veelal gaat het om een Nederlander.

Belgen die in het buitenland geflitst worden krijgen steeds vaker een boete in de bus. Sinds 1 november 2013 zijn namelijk alle Europese lidstaten verplicht om gegevens van bestuurders uit te wisselen. Die nieuwe Europese richtlijn maakt de kans bijzonder groot dat je een boete in pakweg Bulgarije ook effectief in de bus krijgt. In de praktijk wordt die richtlijn in sommige landen beter nageleefd dan in andere, maar opletten in de toekomst is dus de boodschap.