Franse flitsers: wat met radarmelders?

Vorige maand zijn in Frankrijk welgeteld 60.648 Belgen geflitst in Frankrijk. Dat zijn er gemiddeld 2000 per dag, een absoluut record. De snelheidslimieten niet overschrijden is dus de boodschap, maar er bestaan ook een aantal systemen die je kunnen helpen om de flitscontroles te vermijden.

Maar let op: sommige daarvan zijn legaal in Frankrijk, andere niet. Algemeen geldt in Frankrijk deze regel: radarmelders die de exacte locatie van een flitscontrole aangeven, zijn verboden, maar een gevarenzone aangeven mag wel.

Radarverklikker

Een echte radarverklikker, die bijvoorbeeld de elektromagnetische golven van een snelheidsradar detecteert, is absoluut verboden in bijna alle Europese landen, ook in Frankrijk.  Wie ermee betrapt wordt, riskeert inbeslagname en een boete van 1500 euro.

Klassieke GPS

De meeste klassieke GPS-systemen kunnen u alarmeren wanneer u een vaste flitscontrole nadert, maar ook die functie is in Frankrijk verboden. In de meeste andere Europese landen – ook in België – is die functie nochtans wel toegelaten, maar als u Frankrijk binnenrijdt, kan u ze dus beter uitzetten. Ook Duitsland en Zwitserland verbieden de flitsmeldingen in een GPS-toestel.

Coyote

Het populaire Coyote-systeem, waarmee gebruikers elkaar verwittigen als ze een flitscontrole opmerken, is in Frankrijk wel toegelaten. Van zodra je Frankrijk binnenrijdt, schakelt het bakje in de wagen of de smartphone-app zichzelf om naar een legale variant. Die zal niet meer precies tonen waar de radar staat, maar je krijgt een waarschuwing van een gevarenzone. Eens je Frankrijk weer buitenrijdt, past het systeem zich opnieuw aan.