België wil F-16's snel weg uit Afghanistan

In oktober zou een einde moeten komen aan de aanwezigheid van de zes Belgische F-16's op de vliegbasis van het Afghaanse Kandahar, in het kader van operatie Guardian Falcon. Dat werd vandaag vernomen naar aanleiding van het bezoek van legerchef Gerard Van Caelenberge aan de Belgische soldaten van de NAVO-troepenmacht ISAF.

Zondag rondden vier Belgische militaire instructeurs in Kandahar hun opdracht af waarbij ze een Afghaanse eenheid met Mi-17-helikopters begeleidden en adviseerden. Ondanks hun vertrek blijven er nog zowat 130 Belgen over in Kandahar. De meesten van hen werken er in het kader van de ontplooiing van de Belgische F-16's. Die leveren luchtsteun aan de NAVO-troepen of aan het Afghaanse leger.

Volgens Van Caelenberge komt aan de F-16-missie een einde in de loop van de volgende weken. Tegen eind oktober moet het achter de rug zijn. In de zes jaar dat de Belgische toestellen in Kandahar operationeel waren, voerden ze meer dan 15.000 vlieguren uit. "En daarbij werd geen enkele fout gemaakt", zegt Van Caelenberge.

Een zestigtal andere Belgen werkt in Mazar-e-Sharif als ondersteuning voor het Duitse leger, enkele andere Belgen zijn in de omgeving van Kaboel actief.