Dossier Strijd tegen IS

Parket bekijkt 'IS'-video's met Belgen

Het federaal parket bekijkt of het een onderzoek gaat openen naar twee filmpjes die de voorbije dagen opdoken van en over de Iraaks-Syrische terreurgroep Islamitische Staat, waarin Belgen aan het woord komen. Dat meldt Eric Van der Sypt, woordvoerder van het federaal parket.

Abu Hanifah Al-Belgiki

Het ene filmpje (boven) is een video die de terreurgroep Islamitische Staat, die sinds juni een deel van Irak heeft uitgeroepen tot kalifaat, zelf op het internet heeft geplaatst. Daarin brengen IS-strijders groeten over naar aanleiding van het Eid-al-Fitr of Suikerfeest na afloop van de recente ramadan of vastentijdperiode. Eén van de mannen die aan het woord komen, wordt Abu Hanifah Al-Belgiki genoemd en voert een halve minuut het woord in een mengeling van Arabisch en Nederlands met een Vlaamse tongval. "Ik heb me nog nooit zo moslim gevoeld als hier", zegt hij. "We leven hier heel veilig en heel gelukkig. We kunnen ons niets méér wensen."

Abdullah de Belg

Het tweede filmpje is een reportage van het Amerikaanse nieuwsbedrijf VICE vanuit het IS-bolwerk Raqqa in Syrië. Daarin komt een man aan bod die vanuit België naar Syrië zou zijn getrokken om mee te strijden met IS. Hij krijgt de naam "Abdullah al-Belgian" (Abdullah de Belg) en laat voor de camera van VICE ook zijn tienjarige zoontje aan het woord. Zowel vader als zoon uiten dreigende taal aan het adres van wat zij "de ongelovigen" noemen.

Bron: Vice News

Volgens woordvoerder Eric Van der Sypt volgt het federaal parket de zaak op. Mogelijks wordt er een apart onderzoek geopend naar de feiten in de filmpjes maar het valt ook niet uit te sluiten dat die deel gaan uitmaken van een al lopend onderzoek.