Haïti: tientallen gevangenen ontsnapt

Tientallen gedetineerden in Haïti zijn er in geslaagd om te ontsnappen uit een zwaarbewaakte gevangenis. Dat heeft woordvoerder Gary Desrosier van de nationale politie van Haïti bekendgemaakt. Dertien gevangenen werden ondertussen al ingerekend, maar nog meerdere tientallen zijn op vrije voeten.

Desrosier wou niet zeggen hoeveel gevangenen er precies zijn ontsnapt. Bij de ontsnapten zit ook Clifford Brandt, een invloedrijke zakenman die sinds 2012 vastzit op verdenking van ontvoering in ruil voor losgeld. Wie Clifford Brandt vindt, krijgt 1 miljoen Haïtiaanse gourde, dat is ongeveer 17.000 euro. Om te voorkomen dat de gevangenen het land kunnen verlaten, is de controle aan de grenzen versterkt en zijn de ambassades verwittigd.

Volgens inwoners van het dorp, ten noordoosten van de hoofdstad Port-au-Prince, ontsnapten enkele honderden mensen nadat in de gevangenis geweerschoten waren te horen. "De ontsnapping kwam tot stand door een complot dat binnen de gevangenismuren is beraamd. De gevangenis is dus niet van buitenaf aangevallen, zoals eerder werd gezegd", verklaart de woordvoerder.