Winnende Erdogan wil verzoening

In Turkije heeft premier Erdogan de presidentsverkiezingen overtuigend gewonnen. Hij haalde in de eerste ronde al een absolute meerderheid, met 52 procent van de stemmen. Erdogan is een conservatieve moslim, maar in zijn overwinningstoespraak roept hij op tot verzoening tussen alle strekkingen in Turkije. De 60-jarige Erdogan is de leider van de AK-partij (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling) en haalde uiteindelijk 51,96 procent van de stemmen binnen.

Ekmeleddin Ihsanoglu, de 70-jarige consensuskandidaat van de oppositiepartijen, strandde na de telling van alle stemmen op 38,33 procent. De derde kandidaat, de 41-jarige Selahattin Demirtas, kon 9,71 procent van de kiezers overtuigen. Demirtas is medevoorzitter van de HDP, de Koerdisch-nationalistische Democratische Volkspartij.

"Sociale verzoening"

Voor zijn overwinningsspeech pakten duizenden mensen samen voor het partijhoofdkwartier van de AK-partij. Erdogan riep op om "een periode van sociale verzoening op te starten. Laat ons de oude problemen, een clash der culteren en virtuele problemen in het oude Turkije achterlaten."