Kiev weigert humanitair bestand

De anti-Kievmilities in het oosten van Oekraïne hebben zondag het regime in Kiev om een staakt-het-vuren gevraagd. Omwille van de rampzalige humanitaire toestand willen ze dat humanitaire hulp zou geleverd kunnen worden. Kiev weigert. Het voorstel van de rebellen bestaat volgens de Nationale Veiligheidsraad uit woorden zonder daden. "Het enige wat Kiev wil, is de witte vlag hijsen", aldus woordvoerder Andrej Lyssenko,

Woordvoerder Sergej Kavtaradze van de separatisten riep het leger op tot dialoog: "Wij willen onderhandelen over een vluchtcorridor voor burgers", zei hij. Kiev ontkent echter dat zich in het oosten van Oekraïne een humanitaire ramp voltrekt. Het regime bestempelt de tienduizenden Russischtaligen die de grens met Rusland zijn overgestoken als toeristen. Voorts wil ook het westen van geen humanitair ingrijpen weten, zeker niet als Rusland daarbij wordt betrokken. Elke poging tot hulp vanuit Rusland wordt door het westen meteen gezien als een militaire agressie.

Zondag gingen de beschietingen van Donetsk, voor de burgeroorlog een stad met een miljoen inwoners, door overheidstroepen gewoon voort. Objectieve informatie over hoeveel slachtoffers er bij die beschietingen vielen is er niet. De rebellen geven zelf toe dat de stad momenteel volledig omsingeld is en dat de bevolking lijdt onder een gebrek aan water, voedsel, medicijnen en elektriciteit. Ook in Loehansk, een andere opstandige stad, is de toestand rampzalig. Het westen blijft zich vooral zorgen maken over Russische troepenbewegingen aan de grens.