Turken kiezen voor het eerst president

In Turkije zijn zondag om 8 uur lokale tijd de stembureaus geopend voor historische presidentsverkiezingen. Het is namelijk de eerste keer dat de Turken zelf hun president kunnen kiezen. Ongeveer 53 miljoen Turken kunnen zondag kiezen uit drie kandidaten, van wie huidig premier Recep Tayyip Erdogan de uitgesproken favoriet is.

Erdogan, het boegbeeld van de AK-partij (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling), is al elf jaar premier en kan zich niet langer voor die functie verkiesbaar stellen. Daarom mikt hij nu op het presidentschap, een functie die hij niet louter ceremonieel ziet zoals nu.

De 60-jarige Erdogan liet al verstaan dat hij als president de grondwet wil aanpassen om zich meer macht toe te eigenen. Vermoed wordt dat de AK-partij ontslagnemend president Abdullah Gül naar voor zal schuiven als de nieuwe premier.

Erdogan neemt het op tegen de 70-jarige Ekmeleddin Ihsanoglu, de consensuskandidaat van de oppositiepartijen, en tegen de 41-jarige Selahattin Demirtas, medevoorzitter van de HDP, de Koerdisch-nationalistische Democratische Volkspartij.

Als geen van de kandidaten zondag een absolute meerderheid van de stemmen kan binnenhalen, volgt op 24 augustus een tweede ronde. De nieuwe president treedt op 28 augustus in functie.