Dossier Strijd tegen IS

VS bombarderen IS-strijders in Irak

De VS hebben artillerieposities van de terreurorganisatie Islamitische Staat IS die een bedreiging vormen voor Amerikaans personeel in Erbil in Iraaks Koerdistan gebombardeerd, zo heeft het Pentagon vrijdag bekendgemaakt.

"Amerikaanse militaire vliegtuigen voeren aanvallen uit tegen de artillerie van IS. De artillerie is gebruikt tegen Koerdische troepen die Erbil verdedigen, in de buurt van Amerikaans personeel", twitterde woordvoerder admiraal John Kirby van het Pentagon.

Volgens het Koerdische nieuwsportaal Basnews is ook de Iraakse luchtmacht met nieuwe luchtaanvallen op IS-stellingen begonnen. In de nacht van donderdag op vrijdag zijn daarbij al 130 "jihadisten" gedood. Het onafhankelijke Iraakse nieuwsportaal Sumara News meldde meer dan 105 gedode en verwonde strijders van IS bij een aanval op de stad Zindjar waar de extremisten vorige week waren binnengetrokken. De Verenigde Naties hebben kort na de Amerikaanse aanvallen laten weten zeer dringende voorbereidingen te treffen voor een humanitaire corridor teneinde burgers te evacueren.

Tweede bombardement

 In de loop van de avond hebben de VS een tweede reeks luchtaanvallen uitgevoerd op doelwitten van IS , zo heeft NBC News van ambtenaren vernomen. Met name zou een doelwit ten noordwesten van Erbil zijn bestookt. Meer details zijn niet bekend.

Vrouwen gegijzeld

De Britse commerciële zender Sky en de conservatieve Amerikaanse zender Fox News gemeld dat islamistische militanten honderden vrouwen van de religieuze Yezedi-minderheid gevangen houden. Zij zijn jonger dan 35 jaar en sommigen worden vastgehouden in scholen in Mosoel, de op een na grootste stad van Irak.