Jongen sterft omdat niemand wil helpen

In een buitenwijk van Parijs is zondagochtend een jongen van 10 jaar gestorven nadat niemand hem de avond voordien naar het ziekenhuis wou brengen. Noch de hulpdiensten, noch een taxibedrijf wilden de jongen komen halen in de Parijse buurt waar hij woont door de onveilige reputatie van de wijk.

De 10-jarige jongen kreeg zaterdagavond hevige buikpijn, maar toen zijn moeder de hulpdiensten belde, wilden die niet komen. Ook een taxibedrijf weigerde een taxi te sturen. “Niemand wou ons helpen omdat we in een probleemwijk wonen”, zegt de moeder aan Le Parisien. “Volgens de hulpverleners aan de telefoon was de toestand van de jongen niet dringend.”

“Mijn zoon is door iedereen in de steek gelaten”

Uiteindelijk vertrokken de ouders met de jongen te voet naar het ziekenhuis. Onderweg konden ze nog wel een taxi tegenhouden, maar eens in het ziekenhuis bleek zijn situatie alleen maar verslechterd. Hun zoon leed aan een blindedarmontsteking en overleed zondagochtend. Volgens het ziekenhuis aan een ernstig hartprobleem, volgens de moeder was dat niet het geval.

“Hij had pijn in zijn buik, niet in zijn hart. Hij is door iedereen aan zijn lot overgelaten.” Volgens haar had haar 10-jarige zoon nog geleefd als de hulpdiensten wel meteen waren gekomen.

Onderzoek door Franse justitie

De Franse justitie gaat de zaak nu onderzoeken en laat een autopsie op het lichaam van het jongetje uitvoeren. Daarvan worden de resultaten dinsdag verwacht. Ondertussen heeft de Franse regering ook al gereageerd. Ze is geschokt en beveelt bij monde van de minister van Gezondheidszorg een tweede onderzoek naar het mogelijk falen van de hulpdiensten.