"Ebola is wereldwijde bedreiging"

De ebola-uitbraak in het westen van Afrika is een "internationaal zorgwekkende bedreiging voor de gezondheid". Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie vrijdag beslist. Daardoor kan de organisatie wereldwijd voorschriften opleggen om de epidemie terug te dringen.

Het urgentiecomité van de WHO nam de beslissing donderdag in Genève unaniem, aldus directeur-generaal van de WHO Margaret Chan. De WHO kan nu onder meer quarantainemaatregelen nemen, zoals de sluiting van de grenzen en beperkingen in het internationaal reizigersverkeer. "Alle maatregelen zijn erop gericht een internationale verspreiding (van ebola) te voorkomen", aldus Chan.

"Een gecoördineerd internationaal antwoord is essentieel om de ebola-epidemie in te perken." Volgens Chan is de epidemie, die sinds het begin van het jaar al bijna duizend doden heeft gemaakt, de grootste, ergste en meest complexe epidemie in vier decennia. De landen die getroffen zijn door de epidemie (Liberia, Sierra Leone, Guinée en Nigeria) kunnen het virus niet alleen bestrijden, aldus de directeur-generaal nog, die de internationale gemeenschap oproept hen de nodige hulp te bieden.

Ze verklaarde ook dat de landen reizigers in de luchthavens moeten screenen en dat mensen die in direct contact kwamen met ebolapatiënten drie weken lang het land niet mogen verlaten. Chan verklaart nog dat de Wereldgezondheidsorganisatie niet verwacht dat het virus zich buiten Afrika zal verspreiden, maar dat ze wel wil dat de landen wereldwijd de waakzaamheid verhogen.

De landen moeten zich bovendien klaarmaken om mogelijke ebolagevallen te verzorgen en om de evacuatie van hun burgers, en in het bijzonder het medisch personeel, die in aanraking zijn gekomen met het virus, te vergemakkelijken. De WHO heeft geen algemeen vliegverbod van en naar West-Afrika uitgeroepen.