Hamas beëindigt staakt-het-vuren

De islamitische beweging Hamas verlengt het staakt-het-vuren met Israël in de Gazastrook niet. Dat heeft Hamas vrijdagochtend gemeld. Het staakt-het-vuren was drie dagen van kracht. Israël reageert met nieuwe aanvallen in de Gazastrook en het onderbreekt ook de onderhandelingen met Hamas.

Minuten na het aflopen van het 72 uren durende staakt-het-vuren in de Gazastrook werden minstens vijf raketten afgevuurd vanuit Gaza. Dat melden de Israëlische autoriteiten. Minstens een raket werd boven de stad Ashkelon, op 50 kilometer van Tel Aviv, onderschept door het Israëlische raketafweersysteem. Verschillende andere raketten kwamen neer in open gebieden, aldus een woordvoerder van het Israëlische leger.

Het Israëlische leger heeft gereageerd door opnieuw aanvallen uitgevoerd in de Gazastrook. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu riep het leger vrijdagochtend nog op om "met geweld" te reageren op de nieuwe raketaanvallen door de Palestijnse militanten in de Gazastrook, aldus Israëlische media.

"Deze ochtend, na de hervatting van de raketaanvallen tegen Israël, hebben de gewapende troepen zich gericht op terroristische doelwitten in de Gazastrook", aldus het leger in een persbericht, dat nog stelde dat de Palestijnse militanten vrijdagochtend minstens achttien raketten afvuurden. Woordvoerder van het leger Peter Lerner noemde de nieuwe aanvallen op Israël "onaanvaardbaar, niet te tolereren en kortzichtig". Het Israëlische leger zal de radicaal-islamitische beweging Hamas en haar infrastructuur verder onder vuur nemen "om de veiligheid van Israël te verzekeren". Het leger heeft luchtaanvallen uitgevoerd, maar heeft geen grondtroepen naar Gaza zelf gestuurd, aldus een woordvoerder nog.

Getuigen in de Gazastrook spraken van luchtaanvallen in het noorden en centrum van de Gazastrook. Een woordvoerder van de gewapende vleugel van Hamas (de al-Qassambrigades) verklaarde vrijdagochtend de 72 uren durende wapenstilstand in Gaza niet te verlengen omdat Israël de blokkade van Gaza niet wil opheffen. Israël verklaarde dan weer dat de opheffing van die blokkade enkel mogelijk is wanneer onder meer alle militanten in de Gazastrook ontwapend worden en hun wapens ontmanteld zijn, vooral dan de raketten die vanuit de Gazastrook worden afgevuurd. De onderhandelingen tussen beide partijen worden wel voortgezet, aldus Hamas vrijdagochtend.

Israël verklaarde eerder al dat Hamas voor het aflopen van het bestand, om 05.00 uur plaatselijke tijd (07.00 uur Belgische tijd), al raketten had afgevuurd, maar dat wordt door Hamas ontkend. Volgens een Hamas-woordvoerder zorgen de berichten van Israël alleen maar voor verwarring.

Ondertussen zijn duizenden Palestijnen hun huizen ontvlucht in het oosten van Gazastad uit angst voor nieuwe aanvallen, toen Israëlische drones over Gaza vlogen. Er werden nog geen aanvallen uitgevoerd, maar het Israëlische leger verklaarde wel te reageren op elk incident en meldde ook dat Palestijnse raketten werden afgevuurd.