Russische importban kost Belgische jobs

Het Russische invoerverbod komt hard aan bij de Belgische slachthuizen. "Dit is heel hard voor de sector en zal onvermijdelijk tot ontslagen leiden", zegt gedelegeerd bestuurder Thierry Smagghe van Febev, de federatie van slachthuizen en uitsnijderijen. Hij schat dat 500 van de 5.000 arbeidsplaatsen overbodig zullen worden.

Volle vriezers

Er geldt al sinds februari een Russisch embargo op Europees varkensvlees, na enkele gevallen van Afrikaanse varkenspest in Litouwen en Polen. "We dachten tegen september tot een oplossing te komen, maar nu is het invoerverbod bevestigd voor een lange tijd. Onze mensen zullen hun conclusies moeten trekken", zegt Smagghe, die van "economische oorlogsvoering" spreekt. De slachthuizen zitten al met volle diepvriezers met vlees dat ze niet verkocht krijgen. Bij bedrijven die sterk afhankelijk zijn van Rusland, is een deel van het personeel volgens Smagghe al technisch werkloos. "Sommigen zullen de deuren moeten sluiten. Tot nu toe konden we blijven stockeren, maar als het nog veel langer gaat duren, heeft dat geen enkele zin meer."

Rundvlees

Nu is ook de uitvoer van rundvlees naar Rusland verboden geworden. Die uitvoer is veel minder belangrijk voor de Belgische sector, en Smagghe ziet het haalbaar om voor dat vlees andere afzetmarkten te vinden. De uitvoer van varkensvlees naar Rusland is veel groter en dus onmogelijk te vervangen. Het wordt dan ook moeilijk om boeren een correcte prijs te blijven betalen, zegt Smagghe.

Zuivel

De Belgische zuivelsector vreest dat het invoerverbod in Rusland voor een zware prijsdruk zal zorgen op de Europese markt. De bedrijven dreigen daardoor minder opbrengsten te boeken, waar de melkboer slachtoffer van zal worden. Dat zegt Renaat Debergh van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ). Belgische zuivelbedrijven voerden vorig jaar voor 20 miljoen euro uit naar Rusland. "Het is niet onze belangrijkste afzetmarkt", zegt Debergh. "Er is voor 500 miljoen euro uitgevoerd en Rusland was pas onze vierde uitvoermarkt." Jobs zijn niet meteen bedreigd, maar de sector vreest wel de indirecte gevolgen van de importban.