Rusland bant import voeding

Rusland heeft een totaal verbod voor een jaar aangekondigd op de meeste voedingsproducten uit de Verenigde Staten en de Europese Unie. Dat zei de Russische premier Medvedev.

Het importverbod slaat op rundvlees, varkensvlees, gevogelte, melk, kaas, fruit en groenten. Naast de EU en de VS worden ook Canada, Noorwegen en Australië getroffen. Ook ons land staat dus op de zwarte lijst.

België voert voornamelijk appelen en peren uit naar Rusland, maar ook varkensvlees, zuivel, tomaten en paprika. De boycot kan tot 230 miljoen euro verlies betekenen voor ons land. Maar volgens experts schiet Rusland vooral zichzelf in de voet. “Dit zal enkel het internationale isolement van Rusland opvoeren en de inflatie opvoeren.” Met andere woorden, de Russische burgers zullen het gelag moeten betalen.

Het verbod gaat meteen in, maar slaat niet op de invoer van alcohol. De regering is wel bereid om het weer op te heffen wanneer de situatie verandert en de partners voor een “constructieve benadering” kiezen, zei Medvedev.

Militaire dreiging

Intussen stijgt ook de militaire spanning aan de grens met Oekraïne. Rusland zou daar al 20.000 militairen hebben. Nederland heeft alvast zijn experts weggehaald van de plek waar de vlucht MH17 is neergehaald. 

Bekijk ook: