Eerste luchtaanval in Donetsk

Het Oekraïense leger heeft in de nacht van dinsdag op woensdag voor de eerste keer een luchtaanval uitgevoerd op Donetsk, een stad in het oosten van Oekraïne die in handen is van pro-Russische separatisten. Er vielen daarbij geen burgerslachtoffers, zo heeft de burgemeester meegedeeld.

Obus

"In de wijk Kalininski heeft een luchtaanval een put van anderhalve meter diep met een diameter van vier meter op de weg achtergelaten. Een gasleiding werd beschadigd door granaatscherven. Ontmijners proberen ter plaatse een obus te deactiveren die niet ontploft is", zo vatte de burgemeester de schade samen in een mededeling. De aanval maakte geen burgerslachtoffers, zo  benadrukt de burgemeester voorts.

Belegerde steden

De voorbije 24 uur heeft artillerievuur in andere wijken van de stad wel aan drie burgers het leven gekost. Het was voor het eerst dat de regeringsgetrouwe troepen een luchtaanval uitvoerden op een wijk vlakbij het centrum van Donetsk. In mei had de luchtmacht wel al eens een aanval uitgevoerd op de minder centraal gelegen internationale luchthaven van Donetsk. Een woordvoerder van het Oekraïense leger wenste niet te preciseren waartegen de nachtelijke luchtaanvallen precies gericht waren. "Het net sluit zich rond Donetsk, Loehansk en Horlivka", was de reactie van woordvoerder Oleksij Dmitratsjkivski. Die drie steden in het oosten van Oekraïne worden nog door pro-Russische rebellen gecontroleerd.