VS investeren 23 miljard in Afrika

De Verenigde Staten gaan 33 miljard dollar (ruim 23 miljard euro) investeren in Afrika, waarvan 14 miljard dollar komt van Amerikaanse ondernemingen. De Amerikanen willen de economische banden met diverse Afrikaanse landen aanhalen. Dat heeft president Barack Obama bekendgemaakt op de Afro-Amerikaanse top in Washington.

Eerder op de dag lekte al uit dat Amerikaanse ondernemingen meer dan 14 miljard dollar (10,5 miljard euro) willen investeren in Afrika. Het gaat dan onder meer om investeringen van grote concerns zoals Coca-Cola, Wal-Mart en General Electric (GE). Volgens president Obama is het belangrijk om de economische banden met Afrika aan te halen. Hoewel steeds meer Amerikaanse bedrijven investeren in Afrika, blijft de handel tussen de VS en Afrika beperkt tot het niveau van de handel met bijvoorbeeld Brazilië. Bovendien gaat slechts 1 procent van de Amerikaanse export naar Sub-Saharaans Afrika. "We moeten beter doen, veel beter", aldus Obama op de driedaagse Afro-Amerikaanse top. Daarom zal de VS bijvoorbeeld ook 7 miljard dollar pompen in de promotie van Amerikaanse export naar Afrika.

De top in Washington duurt drie dagen. Zo'n vijftig leiders van Afrikaanse landen zijn in de Amerikaanse hoofdstad aanwezig voor de vergadering.