Dossier Strijd tegen IS

Vlaamse IS-strijder in propagandafilm

De terreurgroep Islamitische Staat (IS, voorheen bekend als ISIS), die sinds juni een deel van Irak heeft uitgeroepen tot kalifaat, heeft een videofilm van een twintigtal minuten op het internet geplaatst waarop IS-strijders groeten overbrengen naar aanleiding van het Eid-al-Fitr of Suikerfeest na afloop van de recente ramadan of vastentijdperiode.

Opmerkelijk is dat in het filmpje ook een Vlaming de loftrompet steekt over het islamistische paradijs dat het kalifaat zou zijn. Hij beweert zich "nog nooit zo moslim gevoeld te hebben" als in het kalifaat. Andere islamistische strijders vanuit alle hoeken van de wereld bezingen de verworvenheden van de droomstaat en roepen geloofsgenoten op ook naar het kalifaat te komen of ervoor te strijden.

Het is niet duidelijk waar en wanneer de film is opgenomen, al kan uit de inhoud afgeleid worden dat de film na het (recente) Suikerfeest is opgenomen. De film heeft in de rechterbovenhoek het logo van Al Hayat Media Center, de propagandadienst van IS.